Meny

Ny undersøgelse: sådan rammes boligejere uden ventilation

Ni ud af ti fagfolk vurderer, at boliger og ejendomme uden tilstrækkelig ventilation får problemer med indeklimaet, viser ny undersøgelse fra Genvex.

Danske boligejere, og især dem med villa, gør klogt i at installere et ventilationsanlæg i boligen.
Ikke nok med at varmetabet ved udluftning falder især i de kolde måneder i efterår og vinter, så forbedres luftkvaliteten også markant. Det er konklusionen i ny undersøgelse foretaget af Genvex blandt 306 ingeniører, ventilationsforhandlere og installatører.

Manglende ventilation øger risikoen for astma

I undersøgelsen svarer henholdsvis 90 og 77 procent af respondenterne, at de oplever ’Ringe luftkvalitet’ og ’Fugt i luften’ i boliger og ejendomme uden et ordentligt ventilationssystem. Samtidig vurderer 33 procent af de adspurgte, at beboere i boliger og ejendomme uden tilstrækkelig ventilation ’lider af astma og allergi’.

Undersøgelsen overrasker ved, at et så markant flertal af fagpersoner med kvalificeret indsigt i området er enige om, i hvor høj grad ventilation forbedrer boligers luftmiljø og indeklima. På den baggrund anbefaler vi ventilation til stort set alle hus- og villaejere, især dem, som har problemer med fugtig luft, mug og svampesporer i luften. Automatisk ventilation reducerer eller fjerner nemlig helt elementer som fugt i luften, skimmelsvamp samt svampesporer, der risikoen for astma og allergi. Oplever man sådanne problemer, kan man tydeligt mærke forskel på luften, fordi et ventilationsanlæg hele tiden holder den frisk,” siger salgschef hos Genvex, Klaus Kjær.

Luft ud i 3 x 5 minutter

En gylden regel lyder, at boliger uden ventilation hver dag bør lufte ud i tre gange fem minutter for at bevare et sundt indeklima. Imidlertid er det langt fra alle boligejere, som så hyppigt lufter ud, slet ikke om vinteren, hvor varmetabet kan læses direkte på varmeregningen.

373 rækkehuse kæmpede med fugt

Et af de steder, hvor effekten af at etablere ventilation har været særlig synlig, er i rækkehuskvarteret Birkehegnet i Næstved. Her foretog boligselskabet Bolig Næstved i 2014 en totalrenovering af 373 rækkehuse, hvor man installerede ventilationsanlæg fra Genvex i samtlige rækkehuse.
Den helt store forskel i forhold til tidligere er, at beboerne ikke længere lever i et meget fugtigt indeklima eller oplever gener på grund af kondensvand. Før vi indsatte ventilationen, lå luftfugtigheden på omkring 55-70 procent, mens et fornuftigt og behageligt indeklima bør ligge på 40-45 procent. Det resulterede i mug og fugtskjolder på mindre isolerede bygningsdele som ydervægge, vinduer og vinduesfalse. Ventilationen og efterisoleringen af lette facader har minimeret de problemer,” fortæller projektkoordinator hos Bolig Næstved, Klaus Kjærbæk.

KONTAKT

KVM-Genvex A/S
Sverigesvej 6
DK-6100 Haderslev

Telefon: (+45) 73 53 27 00
E-mail: [email protected]

INTERNATIONAL

Copyright © 2018 GENVEX A/S. Alle rettigheder forbeholdes.