ECO 190 XL ventilerer nybyggeri i Lystrup

I Lystrup lidt uden for Århus bygger entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S 44 moderne lejligheder. Til at ventilere det velisolerede byggeri har firmaet valgt Genvex’ nye ventilationsanlæg ECO 190 XL. Genvex-partner Midt Ventilation har stået for installationen af ventilationsløsningen.

Det er cirka et år siden, vi var her sidst sammen med Genvex-partner Midt Ventilation. Dengang var området et stort byggerod med maskiner, byggematerialer og arbejdsomme håndværkere i fuld sving. Nu – her i slutningen af 2021– er der ryddet op, malet og ikke mindst installeret spritnye versioner af ECO 190 XL i loftet i entreen i alle 44 lejligheder, som er bygget i et og to plan.

Jesper Hvam, som er byggeleder hos Poul Pedersen A/S fortæller, at det især er den høje kvalitet, som har været afgørende, da valget faldt på Genvex.

”En af grundene til, at vi vælger et Genvex-anlæg, er kvaliteten, og så er det inden for en god prisklasse”, fortæller Jesper Hvam og fortsætter:

”Vi har hørt via tidligere erfaringer fra andre kollegaer, at det er et godt anlæg, og at der ikke er meget vedligeholdelse på dem eller reklamationer”, fortæller han og nævner også den høje varmegenvindingsgrad som en af de vigtige parametre i udvælgelsen.

Se filmen, hvor Midt Ventilation foretager den endelige opstart og indregulering af de nye anlæg.

ECO 190 XL giver ingen larm fra entreen

Stephan Olesen er direktør i Midt Ventilation. Vi er taget med ham ud fra hovedkvarteret i Ikast for at mødes med hans tekniker-kollega Jesper Petersen, som er i fuld gang med at indregulere de nye anlæg – en vigtig opgave, da det sikrer, at anlæggene skifter den korrekte mængde luft og dermed forhindrer dannelsen af fugt og deraf afledte skimmelproblemer.

Et andet problem, som mange boliger med større anlæg som varmepumper eller ventilation ofte slås med, er støj. Heldigvis for de nye beboere, som her i december er på trapperne til at flytte ind, vil de ikke blive generet af det i deres nye boliger. Stephan Olesen forklarer:

”Genvex-produkterne er nogle rigtig fornuftige maskiner, og de er utroligt lydsvage. I et projekt som det her, hvor maskinen hænger lige i loftet inde i entreen, der er det selvfølgelig meget vigtigt”, understreger han, og når man står i en af lejlighederne og lytter godt efter, må man give ham ret; det er næsten umuligt at høre noget lyd fra ECO 190 XL-anlægget.

Ventilation gør boligerne nemmere at leje ud

I de 44 lejligheder er der udsugning fra både badeværelset og emhætten, og indblæsning i boligernes andre rum. Den kontinuerlige udskiftning af luften er med til at skabe et behageligt indeklima – uden at beboerne behøver huske at lufte ud – og med en varmegenvindingsgrad på 94 % sikrer ECO 190 XL-anlæggene, at varmen bliver i boligen. Jesper Hvam er godt tilfreds med, at han kan overlevere et byggeprojekt med så bæredygtige parametre tilknyttet.

”At have ventilation i boliger som disse er godt på mange måder, og det gør det også nemmere for boligforeningen at få lejet boligerne ud”, forklarer han.

Indreguleringen lakker mod enden, og Stephan Olesen fra Midt Ventilation tjekker op på de sidste ting med sin kollega Jesper. Om få timer skal projektet overleveres, og så er Midt Ventilations arbejde færdigt for denne gang. Et arbejde, som Stephan Olesen kan se tilbage på med stolthed.

”Vi er nu i sidste fase, der er aflevering til bygherre, og vi går og laver slutindreguleringen på maskinerne herinde. Nu hvor de første beboere flytter ind, får de en bolig, som bliver fornuftigt ventileret”, slutter en tilfreds Stephan Olesen.

Nybyggeriet i Lystrup står nu klar til at de første beboere kan flytte ind.

Nybyggeriet i Lystrup står nu klar til at de første beboere kan flytte ind.

Hvad er indregulering?

En indregulering af et ventilationsanlæg er en proces, hvor en tekniker gennemgår udsugnings- og indblæsningskanaler for at sikre, at luftskiftet er balanceret, altså at lige så meget luft bliver blæst ind i boligens rum, som der bliver suget ud. Processen foregår med specialdesignet udstyr og må kun foretages af en autoriseret installatør. Du kan se læse mere om hvordan en indregulering foregår her.