Kæmpe undersøgelse af skolers indeklima

30.000 danske folkeskoleelever deltager her i november i en landsdækkende undersøgelse af indeklimaet i deres klasser.

Netop indeklimaet på skoler har i mange år været et tema til debat, da forskning har dokumenteret, at indlæringen forbedres markant, hvis luften i lokalet ventileres jævnligt. DTU og Astra (det nationale naturfagscenter) har derfor sat sig for at undersøge til bunds, hvordan det egentlig står til i de ofte tætpakkede lokaler, som danske børn i 0 - 10. klasse befinder sig i.

Det er eleverne, som selv skal stå for at foretage målingerne, som fordeles på to vidt forskellige dage. Den første dag skal eleverne gøre præcis, som de plejer, mens de på dag 2 en uge efter skal beskæftige sig lidt med mekanisk ventilation, idet de skal lufte ud i pauserne og forlade klasseværelset imens. Undervejs på de to dage skal eleverne måles på deres trivsel og deres evne til at koncentrere sig.

”Det er meget vigtigt, at vi får lavet denne undersøgelse, for vi ved, at et dårligt indeklima kan medføre hovedpine og uoplagthed og påvirke elevernes trivsel, læring og præstationsevne”, siger professor ved DTU, Jørn Toftum til HVAC Fokus.

Børn i klasseværelse

Eksperimentet har uden tvivl sin berettigelse, da tidligere undersøgelser har vist, at over halvdelen af danske klasselokaler har en CO2-koncentration over det acceptable niveau. Det håber vi naturligvis, at vi i fremtiden kan modvirke ved hjælp af vores store udvalg af ventilationsanlæg, som du kan se her.

Resultaterne fra undersøgelsen forventes klar i februar. Du kan læse mere om undersøgelsen her.