Hvad er et filter?

I ethvert boligventilationsanlæg sidder der altid to filtre; et indblæsningsfilter og et udsugningsfilter. Indblæsningsfiltret sørger for, at skadelige partikler fra trafik, madlavning og fabrikker i nærheden bliver filtreret fra, inden den friske luft bliver blæst ind i boligen. Filtret holder også partikler som pollen ude. Så lider du af for eksempel græs- eller birkeallergi, vil et ventilationsanlæg i mange tilfælde kunne begrænse dine gener, da pollenpartiklerne vil sætte sig i filtret i stedet for din næse.

På udsugningssiden (dvs. den luft, som bliver suget ud af boligen) sidder der også et filter. Dette filter opfanger partikler fra din madlavning, støv fra boligen og andre lignende partikler. Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at filtrere disse partikler fra, når luften alligevel skal blæses ud af boligen? Svaret et simpelt; hvis ikke de bliver filtreret fra, vil en del af dem sætte sig i anlæggets ventilatorer og andre vigtige dele og dermed nedsætte anlæggets effektivitet.

Så kort opsummeret har filtrene altså to funktioner;

  1. at sikre, at dit indeklima er så rent som overhovedet muligt
  2. at sikre, at dit ventilationsanlæg fungerer optimalt
Se en præsentation af vores pollen- og kulfiltre

Hvilke typer af filtre findes der?

Tal, bogstaver og betegnelser

Generelt kan man sige, at der findes tre typer af filtre; de grove, de mellemfine og de fine. Forkortelserne for de tre er meget logiske; de grove begynder med ”G”, de mellemfine med ”M” og de fine filtre med et ”F”.

Filtrene har – ud over deres bogstavsklassificering – også et tal koblet på. Tallet indikerer, hvor groft filteret er (lavt er grovest), og opdeler derfor de forskellige bogstaver i underkategorier; et G3 filter er for eksempel mere groft end et G4-filter, lige som et F9-filter er mere fint end et F7-filter.

Ud over bogstaver og tal anvendes også ofte betegnelser, som henviser til et konkret formål. For eksempel kaldes et F-filter ofte for et ”Pollenfilter”, da de filtrerer de fine partikler, som pollen hører ind under, mens et M-filter med aktivt kul i fibrene kaldes for et ”Kulfilter”, da det er særdeles effektivt til at filtrere partikler fra eksempelvis brændeovne og trafik.

Du kan se en film om pollen- og kulfilter fra Genvex i filmen her til højre.

Hvad er et filter lavet af?

Et filter består af en ramme og selve filtermediet, som rammen er fyldt ud af.

Rammen kan være lavet af pap eller plastik. Hvor pappet er et mere fleksibelt materiale, har plastikrammen den fordel, at den ikke synker sammen, hvis der bliver fugtigt inde i ventilationsanlægget.

Selve mediet i filtret er lavet af forskellige former for fibre, afhængigt af, hvad man vil filtrere. Fibrene er sat sammen i lameller med varierende afstand og højde. Den samlede overflade på fibrene er afgørende for, hvor mange partikler, filtret kan opfange. Derfor vil en stor overflade altid være at foretrække, da man så vil kunne filtrere flere partikler. Men der er også andre fordele ved en større overflade på filtermediet. En anden fordel er, at der ved en større overflade vil være et mindre tryktab/modstand gennem filtret og dermed vil ventilationsanlægget skulle arbejde mindre for at kunne ventilere samme boligareal. Derudover vil filteret kunne holde længere, da arealet, som bliver belastet, er større.

Det optimale design på dit filter er altså en balancegang mellem de behov, du har som person, og den ydelse, som du ønsker på dit ventilationsanlæg. Anlægget skal selvfølgelig sørge for, at du har den optimale indeluft, men samtidig skal anlægget jo gerne kunne køre effektivt og dermed også prisbesparende i mange år frem.

Her er tre eksempler på, hvor forskelligt et filter kan være designet:

G4 udsugningsfilter

G4 udsugningsfilter

M5 udsugningsfilter

M5 udsugningsfilter

 F7 friskluftfilter

 F7 friskluftfilter

Hvordan kan du ellers tilpasse dit filter?

Et filter kan bestilles som et færdigproduceret filter, hvor ramme og fiberområde er tilpasset hinanden, og det eneste du derfor skal gøre er, at sætte filteret ind i anlægget. Men et filter kan også splittes op i to dele; ramme og planfilter, hvor man her selv skal klippe stykker af planfiltret og tilpasse det filterrammen. Fordelen ved dette er, at du på sigt vil spare penge, da du genbruger rammen mellem dine filterskift. Til gengæld skal du selv gøre en ekstra indsats for at klippe og tilpasse.
Du kan se de to eksempler her:

Filter med ramme

Filter med ramme

Filterramme

Filterramme

Planfilter til filterramme

Planfilter til filterramme

Kulfilterboks

Med en kulfilterboks koblet til dit ventilationsanlæg har du mulighed for at montere kulfilterpatroner, som er væsentligt mere effektive end de sædvanlige kulfiltre. Derudover vil der i længden være penge at spare ved at benytte kulfilterpatroner, da levetiden er væsentligt længere end ved et traditionelt kulfilter. Kulfilterboksen kan indeholde helt op til fire kulfilterpatroner. Du kan se kulfilterboksen og -patronen herunder:

Kulfilterboks

Kulfilterboks

Kulfiberpatron

Kulfiberpatron

Hvordan får jeg bestilt det rigtige filter?

Som du kan se, er der rigtig mange faktorer involveret, når du skal finde frem til det optimale filter til dit anlæg. Vi anbefaler altid, at du kontakter din lokale servicepartner, hvis du er i tvivl om, hvilket filter du skal bestille til dit anlæg. Det er meget vigtigt, at du ikke selv går i gang med at eksperimentere med dit filter, da et forkert af slagsen kan ende med at gøre mere skade end gavn. Du kan finde din lokale servicepartner her.

Når først du ved, hvilke filtre, du skal bruge, kan du nemt og hurtigt bestille dem i vores webshop, hvor du også finder alt det tilbehør, du måtte have brug for. Besøg webshoppen her.

Filterskift

Et filter skal skiftes løbende, da det bliver mættet med partikler, efterhånden som ventilationsanlægget trækker luft gennem det. Får du ikke skiftet filteret i tide, kan du risikere, at anlægget kører på nedsat kraft, og i værste fald at der sker skader på anlægget som følge af ophobning af skadelige partikler.
Er du i tvivl om, hvorvidt dine filtre trænger til at blive skiftet, kan du bestille et serviceeftersyn til dit anlæg her. Har du allerede været inde på vores webshop og bestille dine filtre, kan du selv skifte dem ud. Det er nemt og hurtigt gjort. Du kan se en guide til, hvordan du gør det i artiklen her.