Partikelforurening i dit hjem

Luften i din bolig bliver på daglig basis påvirket af skadelige partikler fra madlavning, hyggebelysning og el-apparater. Hvad betyder det for dit indeklima og din sundhed?

Partikelforurening indenfor skyldes ofte dig selv

Rigtig mange af de partikler, der forurener dit indeklima, kommer fra boligen selv, og dét du foretager dig i den.

Små partikler afgives fx, når du steger eller bager, rister brød, bruger brændeovnen og tænder stearinlys. De kan også afgives ved slid på fx møbler og tæpper, og når elektriske apparater er tændt.

En undersøgelse fra Center for Indeklima og Sundhed i Boliger viser, at omkring 76 % af partiklerne i en bolig kommer fra indendørs kilder. Heraf står madlavning for 30 % af partiklerne. I de hjem i undersøgelsen, hvor man tændte stearinlys, var det mere end 50 % af partiklerne i boligen, der kom fra osen fra hyggebelysningen.

Gryder på komfur

Kun 24 % af partiklerne kom udefra i form af udstødning fra biler, slid på veje og lignende. Der er dog ingen grund til at tro, at partikler fra indendørs kilder er mindre skadelige end dem i udstødningsgasser.

Hvorfor er partikelforurening farligt?

Partikler varierer i størrelse og kemisk sammensætning. De største bliver filtreret fra i næsehårene og svælget, men de mindste er de skadeligste, fordi de kan gå dybt ind i luftvejene og ende i blodbanerne. [Kilde: Miljøstyrelsen]

Her kan de medvirke til betændelse i blodkarrene og åreforkalkning, og med tiden forøge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. [Kilde: CISBO]

Partikler kan også medføre nedsat lungefunktion og luftvejslidelser. Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderer en europæisk ekspertgruppe, at indeklimaforurening årligt koster 2 millioner sunde leveår i 26 EU-lande. Heraf står partikelforurening for 2/3 af de tabte leveår. Sundhedsstyrelsen anslår, at tallet i Danmark ligger på 22.000 tabte sunde leveår pga. indeklimaforurening. [Kilde: Sundhedsstyrelsen]

Hvordan undgår du partikelforurening indendørs

Det nytter naturligvis ikke noget at holde op med at lave mad, eller skrotte alle el-apparaterne. Vi må leve med, at partiklerne dannes og afgives til luften. Der, hvor du kan sætte ind, er ved at få den forurenede luft ud, og noget frisk luft ind.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man lufter ud med gennemtræk 3 gange om dagen i 5-10 minutter. Man kan også vælge at installere et ventilationsanlæg, hvor det gøres automatisk hele døgnet. På den måde minimerer du effektivt indholdet af partikler i din indeluft.

Et par gode råd til at undgå partikelforurening

  • Sluk elektriske apparater, når de ikke bruges.
  • Undgå stearinlys.
  • Gør rent, så partikler bundet til støv kommer væk.
  • Når du laver mad: Luk døren ud til køkkenet, så stegeosen ikke spreder sig til resten af boligen. Brug emhætten (har du husket at skifte filter for nylig?), og luk også gerne et vindue op.
  • Har du et ventilationsanlæg, skal du huske at skifte filteret ud med jævne mellemrum, fordi det bliver fyldt op af støv, partikler og pollen. Hvor hyppigt filteret skal skiftes, afhænger af dit anlæg og filtertypen, men en tommelfingerregel siger 2-4 gange om året. Har du et Genvex-anlæg, kan du få nyt filter hos din lokale forhandler, eller købe dem i vores webshop.

Kilder: CISBO, Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Astma-Allergi Danmark

Andre relevante links