Optima-styring

Genvex' Optima-styring er et stykke software, som er indbygget i styreprintet i anlægget. Det er med andre ord en elektronisk del, som er lagt ind i anlæggets komponenter allerede når det forlader fabrikken.

Optima-styringen er blevet udviklet og forfinet gennem årene for at vores anlæg kan leve op til markedets forventninger og krav til fjernstyring af ventilationsanlæg, og det er den nyeste version - Optima 270, som denne artikel vil tage udgangspunkt i.

Den mest markante forskel på Optima 270 og de tidligere udgaver af Optima-styringen er, at Optima 270 er er ”født” med en internetforbindelse (internet gateway), modsat tidligere udgaver, hvor installatøren skulle forbinde en sort boks med styreprintet og derfra lave forbindelse til internettet. En anden stor forskel er, at tilslutning af ekstra udstyr nu kan foretages uden først at skulle demontere dele for at få adgang til styreprintet. På fronten af anlægget findes dioder, som viser, om der er alarm på anlægget, og hvilken type alarm, der er tale om, lige som du finder I/O-udgangen, der tillader ekstra udstyr at blive forbundet. Du finder også display-porten, som vi vender tilbage til senere.

Placering af Optima-styring i et ventilationsanlæg

Sådan ser Optima 270-styringen ud i ECO 375 anlæg.

LAN-kabel i Optima-styring

LAN-kablet tilsluttet anlægget

Sådan opsættes Optima 270

I hvert af vores ventilationsanlæg finder ud en indgang til internetkabel (LAN-udgang) samt en udgang til tilslutning af displays (Modbus Display-port).

For at kunne styre ventilationsanlægget via Genvex Connect, er det en forudsætning, at anlægget er tilsluttet internettet via et LAN-kabel som kan forbinde anlægget til din router.

Modsat Genvex Connect kræver et betjeningspanel igen internetopkobling, men derimod tilslutning via Display-porten, som foregår via et kabel, der medfølger ved køb af betjeningspanel.

Når dit ventilationsanlæg er koblet til nettet eller tilsluttet betjeningspanel via kabel, er du klar til at gå i gang med at betjene dit anlæg.

De to typer betjeningspanel til Optima 270

Betjeningspanelet til Optima 270 kan nemt monteres på en væg eller lignende og findes i en simpel udgave - Optima Basic - og en mere avanceret udgave - Optima Touch. Begge typer betjeningspanel skal købes separat.

Optima Basic

Optima Basic er til dig, der ønsker et simpelt setup uden avancerede menuer, som betjenes via trykfølsomme knapper. Du kan her primært styre blæserhastigheden, eftervarmefladen, fugtkontrollen og filtertimeren, lige som du kan booste anlægget i 30 minutter, hvis du ønsker ekstra udskiftning af luften i en kortere periode. Der er ingen servicemenu i Optima Basic, hvilket kan være en fordel for dig, som kun ønsker de allermest nødvendige funktioner.

Behovsstyringskit til Genvex-anlæg
Se vores instruktionsfilm om betjeningspanelerne Optima Basic

Optima Touch

Optima Touch betjenes – som navnet antyder – via en touchskærm. I Optima Touch har du øget tilgængelighed til dit ventilationsanlæg, da menuen er væsentligt mere udførlig end i Optima Basic. Du kan - lige som i Optima Basic - ændre på blæserhastighed og rumtemperatur, men har samtidig adgang til aflæsning af de følere, som er indbygget i anlægget som fx fugtføleren.

I den avancerede servicemenu har du mulighed for at styre fugtniveauet i menuen ”Fugtstyring” og CO2-niveauet i menuen ”Behovsstyring”. Derudover er det muligt at overvåge og regulere brandspjæld, hvis dit ventilationsanlæg har tilkoblet en brandboks, og sidst, men ikke mindst, er der i Optima Touch en fjernvarmemenu, hvorfra du kan styre en blandesløjfe til et fjernvarmeanlæg eller centralvarmeanlæg.

Genvex Connect - fjernstyring fra app

Ønsker du en løsning, hvor du ikke er afhængig af ledninger, og hvor du samtidig kan sidde hvor som helst i verden og overvåge og kontrollere dit anlæg, kan du bruge vores specialudviklede app, Genvex Connect. Genvex Connect er gratis og kan downloades fra App Store eller Google Play og kan benyttes på både smartphone og tablet.
Læs mere om Genvex Connect her.

Hvad gør jeg, hvis jeg har en tidligere udgave af Optima-styringen?
Herunder kan du se en liste over tidligere udgaver af Optima-styringen:

  • OPTIMA 100
  • OPTIMA 250
  • OPTIMA 251
  • OPTIMA 260
  • OPTIMA 300
  • OPTIMA 301
  • OPTIMA 312

Ønsker du en brugervejledning til en af de andre versioner af Optima-styringen, kan du søge efter den i vores side med dokumentation, som du finder her.