Passiv og aktiv ventilation

De to typer Genvex-anlæg

Grundlæggende findes der to typer af ventilationsanlæg fra Genvex; dem uden varmepumpe og dem med – også kaldet henholdsvis passive og aktive anlæg.

I de passive anlæg passerer luften gennem systemet, uden at der tilføres ekstra varme. Det er altså en ren form ventilation, hvor varmen i luften dog bliver genanvendt i anlæggets varmeveksler. De passive anlæg går under betegnelsen ”mekanisk ventilation med varmegenvinding” og er i stand til at genanvende helt op til 96 % af varmen. Vil du læse mere om varmegenvinding i Genvex-anlæg, kan du gøre det her.

De aktive anlæg genanvender også varmen i varmeveksleren, men ud over dette kan varmepumpen tilføre varme til indblæsningsluften og i visse tilfælde – som med COMBI 185 BP – også til det varme vand i anlæggets varmtvandsbeholder. Dette kræver naturligvis mere strøm, men det betyder også, at de aktive anlæg kan være et rigtig godt supplement til dit eksisterende varmesystem. Faktisk kan det i nogle tilfælde fuldstændigt erstatte det, som det for eksempel gjorde for Randi Mikkelsen i hendes frisørsalon i Vejen. Læs den historie her eller se videoen til højre.

Se filmen om Randi Mikkelsen og hendes frisørsalon, hvor den gamle varmeløsning er blevet erstattet af et aktivt ventilationsanlæg.

De aktive anlæg er desuden et smart alternativ til de traditionelle luft til luft varmepumper, som kræver en udedel, kølerør og andre dele, som skal trækkes gennem boligen, og som derfor også kræver særlige kompetencer fra installatørens side.

Nogle aktive anlæg kan også køle

Når vi skriver, at de aktive anlæg indeholder en indbygget varmepumpe, kunne det lyde som om, at opvarmning af luften er den eneste mulighed her, men faktisk er varmepumpen i Premium Preheat-serien også i stand til at trække energi ud af indblæsningsluften og på den måde køle boligen ned, når den afkølede luft blæses tilbage i den. Overskudsvarmen bliver i samme ombæring blæst ud af boligen, så man i de varme sommerdage får en svalende effekt. Hvis du læste historien om Randi Mikkelsens frisørsalon højere oppe, ville du kunne se, at netop den del har været en stor hjælp for hende.

I de passive anlæg sidder der et såkaldt bypass, som i de varme dage sikrer, at den varme udsugningsluft ikke overfører varmen til indblæsningsluften. På denne måde kan man opnå en slags passiv køling – eller sagt med andre ord; man undgår en unødvendig opvarmning af indblæsningsluften og opnår dermed også en øget komfort.

De aktive og passive anlæg hos Genvex

Producerer mere energi, end det bruger

I de aktive anlæg vurderes anlæggets effektivitet ud fra en COP-værdi (Coefficient Of Performance). COP-værdien angiver, hvor mange kW elektricitet anlæggets varmepumpe giver igen for hver kW-elektricitet anlægget anvender. Det er med andre ord et udtryk for den daglige besparelse, der bliver på din varmeregning. I de fleste af Genvex’ anlæg ligger COP’en på cirka 3. Det vil sige, at for hver kW strøm, du putter ind i anlægget, leverer anlægget det, der svarer til 3 kW varme til din bolig. Ud fra din varmeregning kan du altså lave en udregning, der viser, hvor hurtigt dit anlæg vil være tjent hjem.

Hvilket type Genvex-anlæg er det rigtige for dig?

I din nuværende bolig vil der (forhåbentlig) allerede være et varmesystem installeret. Derfor vil et passivt anlæg formentlig være det mest oplagte, da opvarmningsdelen ikke vil være så påkrævet. I visse tilfælde – især der, hvor dit varmesystem ikke slår ordentligt til – kan det dog sagtens vise sig, at et aktivt anlæg fra Genvex vil kunne supplere dit eksisterende varmesystem rigtig fint.

Er du ved at bygge nyt, kunne det også være oplagt at vælge et af vores aktive anlæg til at stå for opvarmningsdelen – især hvis din kommende bolig vil være godt isoleret.

Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige for dig, kan du læse meget mere om de forskellige anlæg i vores ventilationsguide. Vil du have et mere konkret bud på, hvilket anlæg du skal vælge, anbefaler vi, at du indhenter et uforpligtende tilbud på et ventilationsanlæg her.

Du kan også kontakte en af vores servicepartnere, som kan hjælpe dig videre. Find dem her.