Sådan vedligeholder og årstidssikrer du dit ventilationsanlæg

Vidste du, at du kan spare både penge og energi ved løbende at vedligeholde og indstille dit anlæg efter årstiden? I denne artikel får du en række tips og tricks, du bør kende, når du ejer et ventilationsanlæg.

Som ejer af et ventilationsanlæg er der som udgangspunkt ganske få ting, du skal kende til for at dit anlæg kører optimalt og forsvarligt. Din installatør vil i forbindelse med indreguleringen af dit anlæg nemlig sørge for, at de fleste ting er automatiserede og at alt kører som det skal. Der er dog fire ting, det godt kan betale sig for dig at holde øje med, hvis du gerne vil have mest muligt ud af dit ventilationsanlæg.

Skift filter hver 6. måned

Ved løbende at skifte filteret i dit ventilationsanlæg, kan du på den lange bane spare en masse på dine el-udgifter samtidig med, at du får rent luft ind i dit hus.

Se hvordan et filterskift foregår.

Du skal huske at skifte dit filter i ventilationsanlægget. Det skal som udgangspunkt ske hver sjette måned. Ifølge Christen Lautrup, Produktchef hos Genvex, er der dog et par undtagelser til reglen. Det kan fx være, hvis ventilationsanlægget er installeret i et nyt hus: ”Når du bygger et nyt hus, så skal du skifte filteret første gang efter tre måneder, da der kan forekomme byggestøv, som sætter sig i filteret. Herefter anbefales det at skifte filteret hver 6. måned, som er den generelle anbefaling fremadrettet”. Christen Lautrup mener dog ikke, at der er noget galt i at skifte filteret oftere. Det kunne fx være, hvis der er øget belastning som følge af sæsonen: ”Man kan fx skifte filteret oftere hen over sommerperioden, hvor der er pollen og insekter i luften. Det kunne også være en god idé på grund af os fra brændeovne om vinteren eller løvfald om efteråret, at det kunne være en god idé at skifte filteret inden de seks måneder er gået”. De fleste ventilationsanlæg har enkel tilgang til filteret, hvor du vil kunne se om dit filter er beskidt før de seks måneder er gået. Et rent filter vil sikre et godt indeklima, en længere levetid for dit ventilationsanlæg og optimale driftsbetingelser.

Indstil den ønskede rumtemperatur til 21°C

På dit ventilationsanlæg er det muligt at finjustere din ønskede rumtemperatur vha. anlæggets betjeningspanel. Indstil den ønskede rumtemperatur rigtigt, så du sikrer et veltempereret indeklima hele året.

På dit nye ventilationsanlæg sidder et display, hvor du har mulighed for at indstille din ønskede rumtemperatur. Denne indstilling er vigtig, da alle andre elementer i anlægget flytter sig med udgangspunkt i denne værdi. På et passivt ventilationsanlæg er den ønskede rumtemperatur nemlig relateret til, hvornår anlæggets bypass åbner og lukker. Bypass-funktionen medvirker til at fastholde et køligt indeklima i sommerperioden. Derfor kan det være relevant at sørge for, at denne funktion virker om sommeren, men til gengæld ikke slår til om vinteren.

Til dette har produktchef Christen Lautrup også en løsning:

Indstilling af temperatur Optima 270

Her kan du indstille rumtemperaturen på et Optima Touch-display.

Den ønskede rumtemperatur, du har i vinterperioden, er formentlig ikke den samme som om sommeren. Om sommeren vil du gerne have at bypass åbner. Som udgangspunkt vil bypass slå til, når den målte fraluftstemperatur er tre grader over den ønskede rumtemperatur. Den simple måde at løse det på, er altså at sætte den ønskede rumtemperatur til fx 21°C. Det betyder at bypass åbner ved 24°C”.

Ofte vil du indstille den ønskede rumtemperatur sammen med din servicepartner der indreguleringen, så det kun er én gang, du skal forholde dig til denne indstilling.

Tjek, at der er vand i din vandlås

Tjek, at din vandlås er fyldt tilstrækkeligt op efter sommermånederne, så du sikrer at der ikke kommer luft den forkerte vej ind i anlægget. Niveauet af kondensvand der bliver dannet i ventilationsanlæggets varmeveksler, er størst om vinteren, hvor kold udeluft møder varm og fugtig indeluft i varmeveksleren. Derfor vil vandlåsen som er tilsluttet til ventilationsanlægget typisk være fyldt tilstrækkeligt i vintermånederne. I sommermånederne er der dog risiko for at vandlåsen kan tørre ud, da der dannes langt mindre kondensvand i denne periode. Tjek derfor, om din vandlås er fyldt tilstrækkeligt op efter sommermånederne. Vandlåsen skal til enhver tid været fyldt op med vand for at undgå, at der kommer luft den forkerte vej ind i anlægget.

Aktivér fugtstyring

Bor du i en ældre bolig, kan det være relevant at få aktiveret den indbyggede fugtstyring i dit ventilationsanlæg. Så undgår du eventuelle fugtskader og skimmelsvamp.

Når du køber et ventilationsanlæg fra Genvex, vil fugtstyringen som fabriksindstilling ikke være aktiv. Såfremt anlægget er indreguleret korrekt, vil man som udgangspunkt ikke opleve problemer med fugt i boligen. Men bor du i en ældre bolig, kan det være en fordel af aktivere fugtstyringen, da man således i vinterperioden vil sikre en yderligere beskyttelse med forøget fugtindhold i luften, som i værste fald kan medføre skimmelsvamp ifm. kolde overflader i boligen. Fugtstyrings algoritmen vil udregne, hvilket fugtniveau, der er det mest optimale baseret på den givne udetemperatur. Christen Lautrup uddyber: ”I den her styringsalgoritme har man altså taget højde for, at ventilationsanlægget i vinterperioden kører med et lavere fugtighedsniveau, mens anlægget om sommeren kører med lidt højere optimalt fugtniveau, og så tilpasser ventilationshastigheden sig automatisk efter det optimale fugtniveau.”.

Fugtstyring Optima Basic

På et Optima Basic-display slår du fugtstyring til ved at holde knappen øverst til venstre nede.

I nyere boliger kan fugstyringen anvendes til automatisk at forøge ventilationshastigheden ved øget fugtbelastning som følge af madlavning, badning og gæster i boligen. Fugtstyringen vil således medføre et forbedret indeklima.

Er du i tvivl, om du bør aktivere din fugtstyring? Så kan det være en rigtig god idé at tage en snak med din servicepartner under indreguleringen.

Er der andet, du kan gøre for at holde dit anlæg i topform?

Ifølge produktchef Christen Lautrup er der som udgangspunkt ikke andet, du som forbruger skal være opmærksom på: ”Det ligger egentlig bare og kører i baggrunden. Så ellers er det bare at sørge for, at indreguleringen er på plads.”. Med en indregulering vil en servicepartner hjælpe dig, når du har fået installeret ventilationsanlæg. Her vil der sørges for indstilling af armatur til korrekt luftmængde, opstart og kontrol af anlægget, kalibrering af automatik, brugervejledning, og endelig en indreguleringsrapport.

Fugtstyring Optima Touch

På et Optima Touch-display kan du aktivere fugtstyring via servicemenuen.

Konklusion - sørg for at…

  • skifte dit filter hver sjette måned (tjek om filteret bliver ekstraordinært tilsmudset grundet sæson, og om det måske skal skiftes før tid)
  • indstille den ønskede rumtemperatur til 21°C, så du sikrer at bypass-funktionen er slået fra om vinteren og slået til om sommeren.
  • vandlåsen i dit kondensvandsafløb er fyldt, så du sikrer, at der ikke kommer luft den forkerte vej ind i anlægget.
  • tilslutte den indbyggede fugtstyring, for øget komfort og beskyttelse mod skimmelsvamp.

Kan Genvex hjælpe mig med vedligeholdelse og årstidssikring?

Svaret er ja. Hos Genvex kan du med vores serviceabonnement få et årligt eftersyn af dit ventilationsanlæg. Her vil vores servicepartner besøge dig én gang om året, og sørge for at det hele spiller. Det inkluderer både gennemgang af ventilationsfunktion, kontrol af luftmængde, afkast- og friskluftgitre og automatik, filterskift og meget mere.
På den måde slipper du for at spekulere over, om dit anlæg fungerer, som det skal – den klarer vi. Læs mere om vores serviceabonnement og bestille her.