ECO 190 holder på varmen i norsk boligkompleks

I Bergen i Norge har boligforeningen Smiberget Borettslag fået installeret ECO 190 ventilationsanlæg i alle 569 lejligheder. Beboerne oplever klare forbedringer i indeluften og slipper blandt andet for hovedpine, dårlige lugte fra madlavning – og for at lade varmen slippe ud ad åbne vinduer.

Når der ikke er så meget af det, så skal man sørge for at værne om det, der er. Og befinder man sig i et koldt land som Norge, ja, så giver det rigtig god mening at sørge for, at varmen bliver i boligen. Det mærker de især i boligforeningen Smiberget Borettslag, hvor 569 ECO 190 ventilationsanlæg er i gang med at blive sat op i boligforeningens mange lejligheder. Her har man – i de lejligheder, hvor anlæggene allerede er sat op – kunne skrue flere niveauer ned for radiatorerne, og beboerne behøver ikke længere lufte ud med åbne vinduer. Hverken i sommer- eller vinterperioder.

«Vi har absolut ikke fortrudt, at vi besluttede at installere ECO 190. I forhold til at skulle lufte ud selv, er det her meget, meget bedre», fortæller Trond Helle, som er bestyrelsesformand i beboerforeningen.

Se filmen fra Smiberget Borettslag her.

Skulle renovere alligevel

Trond Helle fortæller her, hvordan det hele begyndte:

«Vi fik en del klager fra beboere, som oplevede problemer med fugt og dårligt indeklima. Samtidig stod vi over for at skulle reetablere alle rør og udskifte alle bad i lejlighederne», forklarer Trond, som sammen med resten af bestyrelsen i beboerforeningen kontaktede entreprenørfirmaet Anders O. Grevstad for at få gode råd. Firmaet anbefaler at få ventilation installeret samtidig med den øvrige renovering, så fremtidige problemer med fugt og dårligt indeklima kunne undgås.

Her på altanen hos Siw Brown er der er en fabelagtig udsigt over en af fjordene i Bergen. Luften er ren som nyfalden norsk sne. Man kan aflæse på Siws ansigt, at hun virkelig nyder udsigten, som hun står der med begge hænder på gelænderet, mens den ene af hendes to hunde kigger længelsfuldt på hende.
På den anden side af altandøren er luften næsten lige så frisk som udenfor. Noget, som Siw bemærker dagligt.

«Nu har jeg haft det her ventilation i lidt over et år, og jeg lægger faktisk ikke mærke til det mere, for jeg har været utroligt glad for det, lige siden det var helt nyt», fortæller Siw.

«Der er blevet bedre luft herinde, end der nogensinde har været», fortsætter Siw, der lige som de andre beboere skulle have sænket sit loft i lejligheden for at der kunne trækkes rør til ventilationen.

Et særligt tilfælde kræver en særlig service

«Det der er lidt specielt ved den her installation er, at planløsningerne her er ret små, så der er ikke meget plads. Derfor var det også fantastisk, at vi kunne kontakte Genvex, som efterfølgende specialdesignede anlæggene, så de passer til de her lejligheder», fortæller en begejstret Helge Olsen, som er afdelingsleder hos Anders O. Grevstad.

Det er koldt om fingrene, og vi er heldige at blive inviteret indenfor til en kop kaffe hos Trond Helle, som viser installationen i lejligheden frem – et fuldstændig skjult ECO 190 ventilationsanlæg, som gemmer sig bag en blank, hvid bundplade i loftet på badeværelset. Et anlæg, som med 94% varmegenvinding kan være kraftigt medvirkende til at reducere varmeregningen.

«Vi har en radiator i stuen, og den har vi kunne skrue ned med flere niveauer», fortæller Trond, som sammen med konen døjede meget med hovedpine, når de vågnede. Nu kan de smile til hinanden i stedet for at tage sig til hovedet som det første om morgenen.

«Det er blevet en helt anden lejlighed at bo i, nu hvor der er ventilation installeret», slutter Trond – og et par blokke derfra er Siw Brown helt enig:

«Der er hverken røglugt eller andre dårlige lugte. Kun frisk luft. Jeg er meget glad for det», slutter hun.

Trond Helle

Trond Helle fra beboerforeningen.