Farvel til fugt og skimmelsvamp med COMBI 185 BP

Inden Paul Klöcker fik installeret sit nye ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe, kæmpede han og hans familie med fugt og skimmelsvamp. Nu har de fået bugt med problemerne – og en mere energieffektiv og fremtidssikret bolig.

I virkeligheden er der på Mosevej 23 i Løjt lidt uden for Aabenraa ret mange løsninger samlet under det samme tag. Med gulvvarme i badeværelset, køkken og bryggers, elektriske radiatorer i hele huset, pillebrændeovn i stue, solceller på taget og elvandvarmer til det varme brugsvand skulle man mene, at Paul Klöcker og hans familie var ret godt dækket ind. Men når man slås med fugt og skimmelsvamp i både børneværelser og soveværelset, manglende varmt vand i badet og samtidig har et overskud af varme i stuen, så er der plads til forbedring. Derfor er det meget naturligt, at familien vælger at gå nye veje, da de i 2018 skal udvide deres 124 m2 hus med 50 ekstra m2.

”Jeg vidste lidt om varmesystemer, og at man kan kombinere varmepumper med en løsning på varmtvandssiden”, fortæller Paul Klöcker, som til dagligt arbejder som produktchef.

Poul ved siden af Combi 185 BP
Hør Paul Klöcker fortælle om den store forskel COMBI 185 BP har gjort for hans indeklima.

”Og så har jeg en kollega, som tidligere har arbejdet for Genvex”, fortsætter Paul, som derfor retter sit blik mod COMBI 185 BP – et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe, som kan genvinde op mod 95 % af varmen, og som også indeholder en varmtvandsbeholder på 185 liter. Deraf navnet.

Betaler stadig det samme

Vi tager en lille rundtur med Paul. Der er nok at tage fat på. I stuen er placeret en træpilleovn – en moderne, miljøvenlig løsning, som varmen stuen op. Dog ikke ret meget mere end det.

”Vi valgte at installere den i forbindelse med renoveringen”, fortæller Paul.

”Problemet var bare, at varmen ikke blev fordelt rundt i huset, så der var et overskud af varme herinde. Med COMBI 185’eren kan vi fordele varmen rundt i huset via to ventilationskanaler oppe i loftet. Nu bliver varmen fordelt på en bedre og mere effektiv måde via ventilationen. Der er også kommet et klart bedre indeklima. Luften er bare friskere”, fortsætter Paul og fortæller, at varmeregningen efter renoveringen ikke er blevet højere, på trods af at der er kommet 50 m2 mere.

”Det er helt klart takket være Genvex-anlægget”, konstaterer Paul.

Slut med fugt og kolde bade

En anden af fordelene ved COMBI 185 BP-ventilationsanlægget er den store varmtvandsbeholder på 185 liter. De 185 liter har gjort en stor forskel for familien på Mosevej 23, ikke mindst om morgenen, hvor mange jo typisk gerne vil i bad.

”Vi havde en 110 liters varmtvandsbeholder før, og det var bare ikke altid nok, så vi har da stået nogle gange og ventet på, at vandet skulle blive varmt. Det behøver vi ikke længere. Nu kan tre af os gå i bad efter hinanden uden problemer, og spejlet dugger heller ikke til, som det gjorde før, nu hvor vi har ventilation derinde”, fortæller Paul.

Det nye COMBI 185 BP-anlæg har også løst et endnu større problem: fugt og skimmelsvamp i både børneværelser og soveværelset. ”Efter at vi fik ventilationsanlægget, er problemerne fuldstændig væk. Det er virkelig dejligt, at der ikke er noget fugt – især der hvor børnene sover”, fortsætter en glad Paul, som også er glad for, at anlægget – her to år efter installation – stadig kører fuldstændig problemfrit.

”Der har faktisk overhovedet ikke været noget. Vi har skiftet filtrene, som man jo skal, men ellers har vi intet foretaget os. Det kører bare”, konstaterer Paul.

En energieffektiv og og fremtidsparat løsning

Vi går en tur udenfor. Og hvorfor så det, når problemerne var indenfor? Jo, herude på taget sidder en stor række solceller, som leverer en masse strøm til Paul og hans familie – strøm, som før gik til husets elradiatorer, der nu er slukket året rundt.

”Det er kun, hvis det bliver virkelig koldt udenfor, at vi kobler dem på. Ellers har vi slet ikke brug for dem, og de er faktisk koblet helt fra ellers”, forklarer Paul.

Solcellerne har flere fordele; de kan levere strøm til gulvvarmen i husets bryggers, køkken og badeværelser, og derudover kan strømmen også bruges til at drifte varmepumpen i COMBI 185 BP-anlægget. På den måde bliver udgiften til at producere varmt vand og ventilation kraftigt reduceret. Solceller og COMBI 185 BP-ventilationsanlæg er dermed ikke bare en billig og effektiv løsning for Paul og hans familie, det er også en energieffektiv løsning, som stiller familien stærkere, hvis de en dag skal sælge huset.

”Det ville have været rigtig dyrt, hvis vi skulle opvarme hele huset med strøm. Og så er det da klart, at huset vil have en større værdi fremadrettet, når vi er mere energivenlige med den opvarmningsløsning, vi har valgt”, slutter Paul.

Paul læser foran solceller

Strømmen fra Pauls solceller kan nu bruges mere fornuftigt end til energislugende el-radiatorer.