Lavenergibyggeri får ventilation og varme i én samlet løsning
Nybyggeriet Enghaven i Kirke Hyllinge er ikke langt fra at være indflytningsklart, og de ca. 40 nye lavenergiboliger gemmer på en nyskabende varme- og ventilationsløsning.
Lars Gissel er Energichef i DAB, som administrerer og udlejer 55.000 lejeboliger i Danmark. Ud over administrationen bygger DAB også nye boliger og stiller store krav til klimavenligt energiforbrug, når der skal vælges opvarmnings- og ventilationsløsninger til nybyggerier.
Gulvvarme er dejligt – men ikke det mest effektive system
DAB er netop nu ved at færdiggøre 40 lavenergiboliger i byggeriet Enghaven i Kirke Hyllinge, og undervejs i projektet har valget af varmeløsning været kilde til hovedbrud. For selvom gulvvarme er meget populært, er det ikke altid den bedste løsning i et lavenergibyggeri.Lars Gissel fortæller: ”Beboerne er rigtig glade for gulvvarme, fordi det jo er ”usynligt” – og så er det dejligt varmt at gå på” og fortsætter: ”Men gulvvarmeanlæg bliver ikke særlig varme i lavenergihuse.
Husene er så tætte, at hvis man skruer op på 30 grader, bliver der kogende varmt inde i byggeriet”. Desuden reagerer følersystemerne for gulvvarme oftest ret langsomt. Det kan derfor tage timer at genoprette normaltemperaturen, hvilket bliver problematisk i et omskifteligt vejr. Og det er jo nu engang Danmark vi befinder os i – så omskifteligt vejr er nærmere reglen end undtagelsen.
Nyskabende varmeløsning slår to fluer med et smæk
I stedet for at gå på kompromis med varmeløsningen, har DAB valgt at gentænke opvarmningsformen fuldstændigt i Enghaven. Eftersom moderne byggeri har krav om ventilation i form af indblæsning i alle rum, og udsugning fra køkken og bad, fik DAB en idé: Måske kunne man kombinere ventilationen med varmeanlægget, og dermed slå to fluer med ét smæk? Jes Gissel forklarer ”Det vi er kommet på – i samarbejde med Genvex – er at tage radiatoranlægget og lægge ind i ventilationsrørerne. Den indblæsningsluft, der allerede kommer ind i boligen, kan man ligeså godt fyre varmen ind sammen med”.
Jens Gissel tager os med ud til teknikskabet, hvor løsningen er installeret. Her er monteret fire varmeflader – en for hvert opholdsrum – som i princippet erstatter de radiatorer, der eller skulle være monteret i boligen. Varmen til varmefladerne leveres fra bygningens centralvarmeanlæg, som er drevet af varmepumper.
Varmen kommer ind i boligen via nogle små, diskrete ventilationsudtag. Der er opsat følere i hvert rum, så temperaturen i luften automatisk reguleres og holdes konstant ud fra de forudindstillinger brugeren har opsat – og ændres den ønskede temperatur i et rum, reagerer anlægget prompte.
Brugervenlighed går hånd i hånd med besparelser
I et skab ved siden af hoveddøren i hver bolig er der installeret et GES Energy S-anlæg fra Genvex, som er kernen i hele varmesystemet. Der er lagt vægt på, at systemet skal være nemt at bruge for beboerne. Derfor er ventilationsanlægget er monteret med en brugervenlig styring, hvor beboeren hurtigt og nemt kan regulere temperatur og ventilation. ”Det her er grundstammen i hele systemet. Alt teknikken kan godt se forvirrende ud, men når man ser det på en tegning, er det faktisk ret nemt at forstå, hvordan det virker” siger Jens Gissel.
DAB har en forventning om, at det nyskabende varme- og ventilationsanlæg vil gøre boligerne endnu mere energieffektive – og det betyder også en lavere varmeregningen for beboerne. Desuden sikrer det også et optimalt indeklima i boligerne – hele året rundt.
Lige nu – maj 2021 – er man ved at lægge sidste hånd på boligerne og glæder sig til snart at byde de første beboere velkommen i det fremsynede lavenergibyggeri. ”Vi ser rigtig meget frem til, at beboerne begynder at flytte ind, og at vi forhåbentlig får noget god respons på det varmesystem, vi har lavet til dem.” slutter Jens Gissel.