Perfekt indeklima i energirenoveret hus

I Esbjerg kæmpede Casper Vendelbo Andersen og hans kone med fugt i vinduerne efter at have gennemrenoveret deres hus fra 1969 i en sådan grad, at det nærmest var blevet et helt nyt hus. Med installationen af ECO 360 R blev problemet løst og indeklimaet perfekt.

Det er næsten som at gå rundt i et typehus. Smukt dekoreret, højt til loftet og med få, men smagfulde elementer, som supplerer hinanden fremragende. Casper Vendelbo Andersen og hans familie har energirenoveret huset fra 1969 efter BR15 i en sådan grad, at der nærmest er tale om et helt nyt hus. De har siden maj 2020 boet i huset med deres to børn, men den i første periode efter de flyttede ind, var der store problemer med fugt i vindueskarmene i mange værelser – og særligt problemerne i børneværelserne var alvorlige.

”Børnene opholder sig meget på deres værelser, og vi kunne tydeligt se - inden, vi fik sat anlægget i gang - at der faktisk lå sådan en sø i deres vindueskarm hver eneste morgen, så vi skulle have luftet godt ud på værelserne.”

Se filmen om familien Andersens nye ECO 360 R-anlæg, og hvordan det har hjulpet dem af med deres fugtproblemer.

Anlægget, som Casper Andersen refererer til, er Genvex’s nye ventilationsanlæg ECO 360 R, og det var faktisk ikke noget, som Casper og familien havde hørt om, før installatør Frank Blom kom ind i billedet.

Ventilationsanlæg – den eneste løsning på fugtproblemer

”Jeg er i selskab med Frank en dag, hvor vi kommer til at snakke lidt om ventilationsanlæg, og hvor han taler rosende ord om Genvex-anlæggene”, fortæller Casper Andersen, som hurtigt er solgt på ideen. Efter at have kigget lidt på udvalget, råder Frank Casper til at vælge et ECO 360 R anlæg, som med sin indbyggede rotorveksler udnytter fugten i luften til at holde luftfugtigheden passende, så luften ikke er for tør. Samtidig ventilerer den helt op til 400 m3, hvilket er rigeligt til Caspers og konens 193 m2 store gulvvarme-opvarmede villa.

Eftersom de fleste nye huse bygget efter BR15 eller 18 er meget tætte og velisolerede, er det nærmest en nødvendighed at have et ventilationsanlæg. ”For at få et ordentligt indeklima i nye huse i dag, så skal man bare have et ventilationsanlæg. Det er den eneste vej til at løse fugtproblemer”, smiler Frank Blom og fortsætter: ”Og rotorveksleren er et rigtig godt valg, for den fjerner ikke så meget fugt, som en modstrømsveksler, der sidder i de fleste andre anlæg, så man får ikke problemer med for tør luft”, konstaterer han.

I december 2020 bliver det nye ventilationsanlæg installeret i familiens villa, og allerede kort efter mærker Casper og konen store forbedringer i indeklimaet. Fugten i børneværelserne forsvinder og konens problemer med den tørre luft fordamper i samme tempo.

Besparelsen kommer i anden række

”Det er en fantastisk fornemmelse at gå fra et fugtigt indeklima, hvor man kan mærke, at man er nødt til at lufte ud flere timer om dagen, for at være sikker på, at huset har et ordentligt indeklima, til at man ikke skal tænke over det”, fortæller Casper Andersen og fortsætter med at forklare, at han ikke har gjort noget ved anlægget de sidste to måneder, hvor anlægget har været i drift. Heller ikke selv om han faktisk har mulighed for at styre anlægget via både Optima 270 displayet og Genvex Connect-app’en - digitale løsninger, som passer perfekt ind i det meget moderne og tjekkede smart home.

Eftersom anlægget kun har været i drift nogle måneder, er det stadig ikke muligt at se effekten på varmeregningen, men i og med at huset – som i øvrigt var et renoveringsprojekt – er gået fra energimærke G til energimærke A, vil ECO 360 R’s høje varmegenvindingsgrad formentlig bidrage til at bringe den et godt stykke nedad i forhold til før.Det er en faktor, som Casper og familien da også har tænkt over, men som ikke er nummer 1 på listen.”Med alle de energiforbedringer, vi har lavet, er vores forventning, at vores varmeregning vil blive reduceret betragteligt, og der har Genvex-anlægget absolut en andel i det, men det primære for os har hele tiden været, at indeklimaet blev bedre, og det kan vi allerede nu mærke, at det er blevet”, slutter Casper tilfreds.

Frank Blom på loft

Installatør Frank Blom på loftet, hvor han har installeret det nye, kompakte ECO 360 R-anlæg.