Beregning af luftmængde

Vi hører ofte fra installatører og andre fagfolk, at det er irriterende eller svært at lave de beregninger der skal til, for at man kan finde frem til det helt rigtige ventilationsanlæg til kunden eller opgaven. Ikke alle har lyst til at kaste sig ud i avancerede matematiske formler eller nærlæse hele Bygningsreglementet.

Det behøver du heller ikke. Vi har nemlig lavet en smart lille beregner, hvor du med få trin kan beregne den korrekte luftmængde.

Krav og anbefalinger fra BR18

Ifølge BR18 gælder følgende regler for ventilation i danske boliger:

  • I beboelsesrum såvel som i boligen totalt skal der være en udelufttilførsel på mindst 0,3 l/s pr. m² opvarmet etageareal.
  • Køkkener skal forsynes med emhætte med udsugning over kogepladerne. Emhætten skal have regulerbar, mekanisk udsugning og afkast til det fri og have tilstrækkelig effektivitet til at opfange fugt og luftformige forureninger fra madlavningen. Udsugningen skal kunne forøges til mindst 20 l/s, og man skal altid sikre sig den nødvendige luftmængde for at emhætten har en virkningsgrad på minimum 75 %.

Udsugningen i baderum, wc-rum, bryggers og lignende rum skal kunne forøges mindst til følgende niveau:

  • Baderum: 15 l/s
  • Toilet, bryggers og kælder: 10 l/s
  • Der kan benyttes behovstyret ventilation under forudsætning af, at udelufttilførslen herved ikke bliver lavere end 0,3 l/s pr. m².

Som grundregel gælder, at hele boligen skal indreguleres, så der er tale om balanceret ventilation, og at boligen i øvrigt overholder SEL-værdier (Specifikke EL-forbrug) i Bygningsreglementet. Læs mere om dette i artiklen "Balanceret ventilation".

Vi har også et skema, du kan bruge til beregning af luftmængde, som er lige til at printe ud og tage med dig. Find det her. Pdf, 35 kB.