Ventilation giver bedre søvn på varme sommernætter

Forstyrrer sommervarmen din nattesøvn? Når udetemperaturen stiger i sommermånederne, kan det ofte resultere i tilsvarende høje temperaturer i din bolig. Især i soveværelset kan kombinationen af stillestående, varm luft og høj luftfugtighed være særligt ubehageligt og gå hårdt ud over nattesøvnen.

Heldigvis findes der løsninger til at sænke temperaturen i soveværelset. Én af disse er et aktivt eller passivt ventilationsanlæg fra Genvex.

Når du skal sikre dig et køligt soveværelse i de varme sommermåneder, er der som udgangspunkt et hav af ting, du kan gøre.

Du kan fx:

  • Åbne vinduerne om natten
  • Åbne døren fra dit soveværelse til de tilstødende rum
  • Skift dynen ud med en sommerdyne eller dynebetræk
  • Køl kroppen ned inden du skal sove, ved fx at tage et koldt bad.
Solstråler skinner ind i soveværelse

Ovenstående er hurtige og mere eller mindre gratis metoder, der ofte kan sikre en bedre nattesøvn i de varme sommernætter. Der kan dog være omstændigheder, der gør, at ikke alle af disse løsninger er lige gode.

Hvis du fx bor i en større, tætbefolket by med trafikstøj, vil det formentlig ikke bidrage til den gode nattesøvn at åbne vinduet. Måske er det heller ikke alle, der kan se den gode idé i at skulle tage et iskoldt bad inden de skal sove. Og hvis åbningen af døren ind til det tilstødende rum betyder larmen af tv’et, der kører fra en søvnbesværet samlever, er det måske heller ikke vejen til den gode søvn.

Drop lappeløsningerne og få et ventilationsanlæg

Med et ventilationsanlæg slipper du for alle lappeløsningerne. Her får du det perfekte indeklima, da luften i boligen bliver udskiftet kontinuerligt. Det betyder, at du altid vil have frisk luft med den helt rigtige temperatur og luftfugtighed.

Flere af Genvex’ ventilationsanlæg kan ligefrem bidrage til at nedkøle din bolig. Og med et svalende soveværelse, vil du i fremtiden kunne se frem til en meget bedre nattesøvn, når de varme sommernætter rammer.

Aktiv eller passiv ventilation?

Hvis du har foretaget bare en smule research på markedet for ventilationsanlæg, vil du formentlig have bemærket, at der både findes aktive og passive ventilationsanlæg.

Forskellen på de to er at passive ventilationsanlæg er uden indbygget varmepumpe, mens aktive ventilationsanlæg er med indbygget varmepumpe.

Men hvilket bør du vælge? Nedenfor beskriver vi forskellen på de to typer af ventilationsanlæg samt, hvilken køling de kan give i sommervarmen.

Passiv ventilation

Med et passivt ventilationsanlæg bliver den gamle luft i boligen transporteret ud af boligen, mens ny, frisk udeluft, bliver transporteret ind i boligen.
Inde i ventilationsanlægget sidder en varmeveksler, der tager varmen fra den gamle luft og tilføjer den til den nye, friske luft. Det kalder vi varmegenvinding, og i vores anlæg kan op imod 96 % af varmen genvindes. På den måde får du et friskt indeklima samtidig med, at du fastholder indetemperaturen.

Men hvis det er sommer og der er en meget høj indetemperatur, vil man typisk ikke have at indblæsningsluften bliver tilføjet varme. Tværtimod.

Derfor er der i alle Genvex’ passive ventilationsanlæg en indbygget fuldautomatisk bypass. Bypass-funktionen kan sørge for, at varmeveksleren ikke tilfører varmen fra den gamle luft over til den nye luft. På den måde kan du åbne for den køligere udeluft og lukke den direkte ind i din bolig. Det betyder, at du nedkøler din bolig uden brug af strøm, hvis den bliver overophedet om sommeren. Det kalder vi for passiv køling.

Typisk vil indetemperaturen i din bolig være 2-3°C højere end udetemperaturen om sommeren. Du vil altså med bypass-funktionen i dit passive ventilationsanlæg kunne sænke temperaturen med et par grader, samtidig med at du mindsker både partikler og fugt i soveværelset.

Aktiv ventilation

Er det ikke tilstrækkeligt for dig at kunne udskifte den gamle luft, samt sænke temperaturen med et par få grader?

Så bør du i stedet kigge på vores serie af aktive ventilationsanlæg med luft-luft varmepumpe, Premium Preheat eller vores nyeste ventilationsvarmepumpe Combi Blueline. Her får du både ventilation med varmegenvinding og mulighed for aktiv køling af din bolig.

Selve ventilationsdelen fungerer på samme måde som ved de passive ventilationsanlæg. Men der, hvor de aktive ventilationsanlæg udmærker sig, er at de ved hjælp af den indbyggede varmepumpe kan skrue ned for varmen på indblæsningsluften.Her vil den friske luft udefra passere igennem en køleflade i anlægget som fjerner varme fra luften. Det kalder vi aktiv køling.

Med et aktivt ventilationsanlæg vil du altså kunne fastholde en betydeligt lavere indetemperatur i de varme sommernætter, samtidig med at du bevarer et perfekt indeklima.

Hvilken type er det rigtige for mig?

Først og fremmest bør du ikke vælge et ventilationsanlæg, hvis du udelukkende er på udkig efter et bedre indeklima på soveværelset om sommeren. Hvis du kun bruger anlægget de par uger om året, hvor der er særligt varmt i soveværelset, er det ikke en økonomisk rentabel vej at gå. Her vil vi anbefale dig at købe aircondition i stedet.

Men hvis du – foruden en bedre nattesøvn på de varme sommernætter – kunne tænke dig en grøn og billig energiinvestering, som allerede fra dag 1 gør en kæmpe forskel for både dit indeklima og din varmeregning, så er et ventilationsanlæg løsningen for dig.

Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige for dig, kan du læse meget mere om de forskellige anlæg i vores ventilationsguide. Vil du have et mere konkret bud på, hvilket anlæg du skal vælge, anbefaler vi, at du indhenter et uforpligtende tilbud på et ventilationsanlæg her.

Du kan også kontakte én af vores salgspartnere, som kan hjælpe dig videre.