Mød de ansatte - Jonas Andreasen

I vores serie ”Mød de ansatte” bringer vi her et portræt af Jonas Andreasen, som er ansat som produktionschef hos KVM-Genvex.

Det der med, at det kan være svært at finde et job, når man er nyuddannet, ved de fleste. Og nogle gange handler det simpelthen om at få foden inden for døren. Sådan kan man også sige, at rejsen for Jonas Andreasen begyndte, da han i 2014 blev færdiguddannet ingeniør med speciale i supply chain management. Jobbene hang bestemt ikke på træerne, men da døren blev åbnet til produktionen hos KVM-Conheat, som firmaet dengang hed, greb Jonas chancen og startede på produktionslinjen for fjernvarmeanlæg. I dag er KVM-Conheat blevet sammenlagt med Genvex, og hedder derfor KVM-Genvex.

Siden dengang er det gået stærkt, og det ene job ledte til det andet gennem teamleder, produktionsassistent og planlægger, inden muligheden for at blive produktionschef dukkede op i 2018.

”Jeg har faktisk ikke en fast dagligdag, men jeg gør, hvad der skal til, for at produktionen kører - taler med ledergruppen om planlægning, effektivitet og omsætning, kigger på nøgletal. Jeg sidder ret meget med Excel-ark”, griner Jonas og fortsætter:

Jonas Andreasen fra Genvex

”Lige nu vækster vi, og vi har simpelthen så travlt. Heldigvis satte jeg for et års tid siden et helt nyt team, og de er en meget stor del af, at tingene kan lade sig gøre i dag.”

De fleste gange, vi har mødt Jonas, har han været på kontoret. Og det er da også her, at nye maskiner, udvidelse af produktionshallen og andre afgørende beslutninger tages. Men det er i produktionen, at forskellen virkelig er begyndt at manifestere sig.

Fra smedekultur til moderne, dansk produktion

”I mange år har man haft, hvad man kunne kalde for en ”smedekultur” i produktionen. Det vil sige en produktion, hvor én person som regel stod og samlede et helt produkt fra ende til anden. Man fik bare en skitse, og så lavede man en test, og hvis den var fin, fik man at vide, at man bare skulle fortsætte derudad. Problemet var, at hver person samlede det på sin egen måde, så det kunne nærmest sælges som håndlavet. Det fungerede fint, men man kunne ikke stå og lave 50 om dagen”, fortæller Jonas og lægger dermed også op til spørgsmålet; hvad skete der så?

”Siden har vi indført standardiserede produktionslinjer, og hver person er blevet specialiseret i en særlig del af hvert produkt, så man står flere og arbejder med samme produkt. Når der kommer et nyt produkt fra udviklingsafdelingen, er de med udførlige 3D-tegninger og dokumentation, og der bliver lavet prototyper, så alt, der kommer ud af fabrikken, ligner hinanden,” fortsætter Jonas. Og konklusionen?

”Vi får langt, langt mere igennem systemet nu. Langt mere end tidligere, og det kun er muligt med den indsats folk i produktionen og resten af organisationen lægger i det.”, runder Jonas af.

Vil blive i Danmark

Den teknologisk udvikling er svær at stoppe, og den gør da også sit indtog mange steder i produktionen hos KVM-Genvex. Næste skridt er, at der indføres skærme ved hver produktionslinje, hvor medarbejderne kan se de 3D-tegninger, som de arbejder ud fra. Og selv om rejsen fra smedekultur til moderne virksomhed giver søvnløse nætter af og til, er det dét værd, fortæller Jonas:

”Det er den her afvekslende hverdag, der driver mig. Og så er det fedt at se smilet på folks ansigter, når det hele bare spiller, og ordrerne kommer ud ad døren til tiden. Det er bare sjovere, hvis alle er drevet af den samme vision, og når alle trives med at arbejde mod samme mål”, fortæller Jonas.

I disse tider er det lige så svært at stoppe den teknologiske udvikling, som det er at stoppe mange danske virksomheder i at flytte produktionen til udlandet. Men det er en udvikling, som Jonas helst ikke så skulle ske for KVM-Genvex.

”Jeg vil rigtig gerne være med til at holde produktionen i Danmark, og måden man gør det på, er ikke ved at halvere folks løn. Det er istedet igennem mere automatisering og digitalisering. Eller sagt på en anden måde; at blive mere effektive og mere moderne”, konstaterer Jonas, som på ingen måde fortryder, at han valgte en uddannelse med få jobmuligheder efterfølgende. ”Nej slet ikke. Jeg er meget glad for den vej, jeg er gået rent arbejdsmæssigt”, slutter han.

Mød flere ansatte