Meny

Energimærker og ventilationsanlæg

Først til det vigtigste…

Der er mange, som forveksler ”Energimærke” med ”Energiklasse”, så lad os lige først slå fast, hvad der er hvad: et energimærke er det klistermærke, som følger med dit ventilationsanlæg, hvorpå der står en masse forskellige oplysninger. En af disse er anlæggets energiklasse, som er en samlet betragning af anlæggets effektivitet baseret på varmegenvinding, strømforbrug og styring, og som rangerer på en skala fra A+ til G. De mest energieffektive anlæg er mærket med A+, mens de mindst effektive får mærket ”G”. Du kan se et eksempel på et energimærke her, hvor energiklassen er markeret:

Nu, hvor de to vigtigste begreber er defineret, kan vi gå videre til resten af indholdet af energimærket.

Ekstra info: Energimærket kontrolleres af Energistyrelsen, som sikrer, at alle gældende krav overholdes.

Støjniveau

I dette felt er angivet et antal decibel (dB), som er en angivelse for, hvor meget lyd, der kan registreres fra anlægget fra en given afstand. Som tommelfingerregel kan man sige, at et køleskab ligger på omkring 40 dB. Ventilationsanlæggets samlede lydniveau er i høj grad afhængigt af luftmængden – hvor en stigende luftmængde giver anledning til højere lydniveau. Under normale omstændigheder, hvor ventilationsanlæggets placering og installationsforhold er gennemtænkt, vil lydniveauet sjældent være et problem.

Maksimal volumenstrøm

Den maksimale volumenstrøm viser den maksimale luftmængde, anlægget kan udskifte, eller sagt med andre ord; det maksimale antal m³, som anlægget kan ventilere. Anlæggets evne til at ventilere afhænger af en masse forskellige faktorer, som for eksempel kanalsystemets tryktab. Luftmængden angivet på energimærket er baseret på en standardiseret metode, som gør det muligt at sammenligne forskellige anlæg.
Er du i færd med at undersøge markedet for ventilationsanlæg, skal du altid få en professionel installatør til at beregne, hvilke anlæg, der vil passe til din bolig. Kun på den måde kan du være sikker på, at din bolig og dit anlæg passer sammen. Du kan indhente et uforpligtende tilbud her.

Envejs- eller tovejsanlæg

Den sidste betegnelse på energimærket er en eller to pile, som indikerer, om anlægget både suger ud og blæser ind eller kun en af delene. I langt de fleste tilfælde vil dit Genvex-anlæg være et tovejsanlæg, altså et anlæg, som har både indblæsning og udsugning. Denne type ventilation kaldes også for balanceret ventilation, fordi de to luftmængder skal være i balance for at opretholde det samme tryk i boligen.

Ved et tovejsanlæg er der krav om både varmegenvinding og termisk bypass. Det vil sige, at anlægget skal kunne genanvende varmen fra boligen, og udnytte den kølige udeluft om sommeren. På den måde reduceres energiforbruget i boligen, hvilket jo som bekendt er godt for både miljø og pengepung.

Har man sagt A, behøver man ikke nødvendigvis sige B

Et ventilationsanlæg fra Genvex er ikke bare en god og hurtig vej til et optimalt indeklima. Med et ventilationsanlæg fra Genvex gør du også din bolig mere fremtidssikret, så du kan blive en del af den grønne omstilling. I kraft af den høje varmegenvindingsgrad, som ofte er helt oppe på omkring 95 %, bliver varmeforbruget i boligen reduceret, samtidig med at CO²-indholdet i boligen holdes nede. Derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at samtlige af Genvex’ ventilationanlæg har energiklasse A. Det er din garanti for en moderne, energivenlig livsstil.

De to eneste undtagelser til dette er Premium Preheat-serien og COMBI 185 BP, som i kraft af deres indbyggede varmepumper ikke er omfattet af energimærkeordningen.

Sådan opnår ventilationsanlæg fra Genvex deres gode energiklasse

Helt overordnet kan man sige, at et ventilationsanlæg kan være programmeret til at køre på fire forskellige måder. Denne programmering har meget stor betydning for, hvilket energimærke, et ventilationsanlæg kan opnå. Du kan se de fire programmeringer her:

  1. samme niveau hele året
  2. kalenderstyret, hvor der vil være variationer i forhold til brugstiden
  3. central behovsstyring via indbygget fugtføler i ventilationsanlægget
  4. lokal behovsstyring via lokalt placerede fugtfølere

Er anlægget sat op til at køre samme niveau hele året, vil der være mindre krav til anlæggets elektroniske dele, men der vil også være nogle klare ulemper ved dette; i de kolde og varme perioder af året vil anlægget fortsætte sin standarddrift og derfor ikke tilpasse luftmængden efter det aktuelle behov. Dette vil generel medføre et øget energiforbrug for at opnå samme luftmængde.

I indstilling 2, hvor anlægget tilpasser sig brugstiden, kan anlægget reducere luftmængden uden for brugstid og øge luftmængde i brugstiden.
Den tredje indstilling er standard for alle Genvex-anlæg. Her er der en fugtføler placeret i ventilationsanlægget, som måler det generelle fugtniveau i boligen og tilpasser indsugning og udblæsning efter dette. På denne måde tilpasser anlægget ventilationen efter både årstid, temperatur og antallet af personer i boligen og deres udledning af fugt. Denne indstilling kaldes også for ”Central behovsstyring”.

Den sidste og absolut mest optimale indstilling i forhold til at udnytte energien i boligen og få anlægget til at køre bedst muligt er ”Lokal behovsstyring”. I denne indstilling er der en fugt- eller CO²-føler placeret i hvert af boligens rum, som sender signal til ventilationsanlægget om aktuelt fugtniveau. Anlægget tilpasser derefter ind- og udsugning i boligen, så ventilationen optimeres.

”Lokal behovsstyring” kan opnås ved at tilkoble vores Behovsstyringskit til dit Genvex-anlæg. Dette er den klart mest effektive måde at få den bedste energiklasse ud af dit ventilationsanlæg.
Du kan læse mere om Behovsstyringskittet her.

Hvordan finder jeg mere viden om ventilationsanlæg og energimærker?

Vil du have uvildig viden, anbefaler vi, at du besøger sparenergi.dk. Siden er drevet af Energistyrelsen – en uafhængig offentlig institution, som hjælper forbrugere i Danmark med at sammenligne produkter på tværs af brancher. Her kan du læse meget mere om energimærkningsordningen og få masser af teknisk viden om målinger, beregninger og økonomi.

Vil du selv videre med et konkret tilbud på et energirigtigt ventilationsvalg, anbefaler vi, at du indhenter et tilbud nedenfor.

Lignende historier

Energimærker på rude

KONTAKT

KVM-Genvex A/S
Sverigesvej 6
DK-6100 Haderslev

Telefon: (+45) 73 53 27 00
E-mail: [email protected]

CVR-nr : 21387649

INTERNATIONAL

Copyright © 2019 GENVEX A/S. Alle rettigheder forbeholdes.